თევზის მრეწველობა

თევზის მრეწველობა, კვების მრეწველობის დარგი, რომელიც მოიპოვებს და გადაამუშავებს თევზს და წყლის სხვა ორგანიზმებს სხვა­და­სხვა საკვებ, სამედიცინო და ტექნიკური დანიშნულების პროდუქციად. თ. მ., თავის მხრივ, მოიცავს ორ დარგს – მომპოვებელსა და გადამმუშავებელს.

სა­ქარ­თვ. გეოგრ. მდება­რეობა, კლიმატ. პირობები, ბუნებ­რივი და ხელოვნ. სათევზმეურნეო ობიექტების წყლის სარკის ფართობი, შავი ზღვის მდიდარი იქტიოფაუნა თ. მ-ის განვითარებისათვის კარგი მატერ. საფუძველია.

ჩვენამდე მოღწეული ძვ. წერილო­ბითი ძეგლებით ირკვევა, რომ ქართველური ტომები თევ­ზის ჭერას ჯერ კიდევ ძვ. წ. V–IV სს-ში მისდევდნენ. მეთევზეობა და თევზის გადამუშავება განსაკუთრებით განვითარებული იყო ზღვისპირად მცხოვრებ ქართველურ ტომებში. არსებული ცნობები იმასაც მოწმობს, რომ ქარ­თველები ­თევზს მხო­ლოდ შინა ეკონ. საჭიროების უზრუნ­ველ­ყო­ფისათვის კი არ ამარილებდნენ, არამედ საექსპორტოდაც გაჰქონდათ.

თ. მ. სა­ქარ­თვე­ლო­ში სამრეწვ. ხასიათს იღებს XIX ს. ბოლოს. ზღვისპირა რ-ნებში ფუნქციონირება დაიწყო პირველმა თევზის გადამმუშავებელმა მცირე საწარმოებმა. შემ­დგომ პერიოდში (1930) ჩამოყალიბდა სა­ქართვ. თ. მ-ის სა­ხელმწ. ტრესტი „საქთევზი”. შეიქმნა თევ­ზის მომპოვებელი კოლმეურნეობები და თევზმჭერი კოლმეურნეობების კავშირი – „საქთევზკოლმკავშირი” (1932). მეორე მსოფლიო ომამდე სა­ქართვე­ლო­ში აშენდა და ფუნქციონირება დაიწყო ბათუმის, ფოთის, სოხუმის, გაგრისა და თბილ. თევზის გადასამუშავებელმა ქ-ნებმა.

1930–50 კომერციული თვალსაზრისით ძვირფას თევზებად მიიჩნეოდა ქამსა (ქაფშია), შავი ­ზღვის სტავრიდა, ტიურბო, კეფალისა და ზუთხისებრთა ხუთი სახეობა, შავი ზღვის ქაშაყი და ორაგული და სხვ. იმავე პერიოდში საქართველოში ასევე მოიპოვებდნენ ხამანწკებს, რაპანას და დელფინების სამ სახეობას. დროის ამ მონაკვეთში საქართვ. თევზსარეწი ფლოტი შედგებოდა რამდენიმე ათეული არათვითმავალი ნავის, ბარკასისა და მცირე გაბარიტისა და სიმძლავრის გემებისაგან. თევზის ჭერა ძირითადად ხორციელდებოდა ნაპირთან ტრად. ტექნოლოგიების გამოყენებით. 1932 წ. სულ მოპოვებული იქნა 75930 ც თევზი. თევზის გადამმუშავებელმა ქ-ნებმა სულ დაამზადეს 21195 ც პროდუქცია (ძირითადად დამარილებული თევზი). 1939 თევზის ქ-ნებმა აითვისეს კულინარული ნაწარმის გამოშვება. 1940 საქართვ. თ. მ-ს უკვე გააჩნდა 15 ერთეული თვითმავალი ფლოტი. 1945-იდან თევზმჭერმა ორგანიზაციებმა დაიწყეს სეინერის ტიპის გემების გამოყენება. საქართვ. თ. მ-ის საწარმოებში მზადდებოდა სხვადასხვა სახის პროდუქცია, მ. შ.: შებოლილი, დამარილებული, გაყინული, ტომატის წვენსა და ზეთში დაკონსერვებული თევზები (ქამსა, სტავრიდა, კამბალა, ბარაბულა, კეფალი და სხვ.). თ. მ-ის საწარმოებში ამზადებდნენ თევზის ფქვილსა და ნატრიუმის პიროსულფატით დაკონსერვებულ თევზის ფარშს, რ-ებიც ცხოველების საკვებად გამოიყენებოდა.

სა­ქარ­თვე­ლო­ში თევ­ზის მეურნე­ობის მკვეთრი აღმავლობა დაიწყო 1950-იდან, როდესაც „საქთევ­ზის” ტრესტისა და „საქთევზკოლმკავშირის” თევზსაჭერი ფლოტი აღდგენილ იქნა მეორე მსოფლიო ომის შემდეგ არა მარტო თვითმავალი გემების რიცხობრივი მატებით, არამედ მათი საერთო სიმძლავრით და ტვირთამწეობით. ბათუმში შეიქმნა თევზსაჭერი ბაზა, ხოლო სოხუმში – თევზსაჭერი სამოტორო სადგური, რ-ებიც მეთევზეთა კოლმეურნეობებს ემსახურებოდნენ. 1954–57 გამოირჩევა აქტ. თევზ­ჭე­რის გაფართოებით, მატულობს მოპოვებული თევ­ზის მოცულობა და მისი ხარისხობრივი მაჩვენებლები. ბათუმის, სოხუმისა და ფოთის ქარხნები გადაკეთდა თევზკომბინატებად, აშენდა ახალი თევ­ზის ქ-ნა თბილისში, ექსპლუატაციაში შევიდა მაცივრები და ყინულის მწარმოებელი საამქროები, რ-ებიც უზრუნველყოფდნენ ფლოტსა და საწარმოებს პროდუქციის ტექნოლ. დამუშავებით და შენახვით. 1963 შეიქმნა ფოთის საოკეანო თევზ­ჭე­რის სამმართველო. ამით საფუძველი ჩაეყარა საოკეანო თევზჭერას.

1970-თვის სა­ქართვ. თევზსარე­წი ფლოტი შედგებოდა 16 შო­რეული ცურვის თევზმჭერი ტრაულერისაგან. თევზ­ჭე­რის უდიდესი ნაწილი ატლანტიკის და ინდოეთის ოკეანე­ებ­ში ხორციელდებოდა. მუშაობას განაგრძობდნენ სატბორე და საკალმახე მეურნეობები. 1930–90 დაჭერილი თევ­ზის ყველაზე დიდი მოცულობა 1980 წ. დაფიქსირდა და ის შეადგენდა 211 889 ტ. შავი ზღვის თევზ­ჭე­რის სტატისტიკაში ქაფშიას წამყვანი პოზიცია ეკავა. იგი სა­ქართვ. სანაპიროებთან თევზ­ჭე­რის 30–40%-ს შეადგენდა. 1980–90 სა­ქართვ. თევზ­ჭერის ფლოტი 48 თევზსაჭერ გემს მოიცავდა, რ-ებიც ეკუთვნოდა სახელმწ. კომპანიებს ან კოლექტიურ მეურნეობებს. თითოეული მათგანი წელიწადში საშუალოდ 4000 ტ თევზს მოიპოვებდა. მათი გადამუშავება იმავე გემებზე ხდებოდა.

1990 შემდეგ ქვეყანაში შექმნილმა მძიმე სოც.-ეკონ. პირობებმა და სსრკ სამომხმარებლო ბაზრის დაკარგვამ ნეგატიური ზეგავლენა მოახდინა თევ­ზის მეურნეობაზე. საოკეანო ფლოტის უდიდესი ნაწილი უკრაინამ შეისყიდა, ხოლო დარჩენილი ნაწილი არარენტაბელური აღმოჩნდა საწვავთან დაკავშირებული პრობლემებისა და გემების ამორტიზირებულობის გამო. 1990-მდე მეთევზეობის დარგის საწარმოო სიმძლავრეების კომპლექსურად გამოყენების შედეგად ოკეა­ნე­ებში (ატლანტიკის და ინდოეთის) ყოველწლიურად მოიპოვებოდა 60–65 ათ. ტ თევზი, შავი ზღვის სანაპირო ზოლში – 80–100 ათ. ტ ქაფშია, შიდა წყლებში – 2–3 ათ. ტ მტკნარი წყლის თევზი. ამ პერიოდში ქვეყანაში იწარმოებოდა 19–21 მლნ. პირობითი ქილა სხვადა­სხვა სა­ხის კონსერვი, 9 ათ. ტმდე შებოლილი, გამოყვანილი, დამარილებული, კულინარული ნახევარფაბრიკატი და სხვა სახის სასურსათო პროდუქცია. შავი ზღვის ქაფშიიდან მზადდებოდა როგორც სასურსათო, ისე დიდი რაოდენობით სას.-სამ. საქონლის საკვები თევ­ზის ფარში, საოკეანო თევზ­ჭე­რის ტრაულერებზე – 5 ათ. ტ-მდე თევ­ზის ფქვილი. 1990-მდე სა­ქარ­თვე­ლო­ში მოსახლეობის მიერ ყოველწლიურად მოიხმარებოდა 34–36 ათ. ტ თევზი და თევზის პროდუქცია. ერთ სულ მოსახლეზე მოხმარება აღწევდა 8 კგ.

სა­ქარ­თვე­ლოს სახელმწიფოებრივი დამოუკიდებლობის აღდენის (1991) შემდგომ პროდუქციის მოცულობა ჯერ კიდევ 61000 ტ შეადგენდა, მაგრამ 1995-თვის ეს მაჩვენებელი 3800 ტ-მდე დაეცა. 1992–93 სა­ქართვ. საოკეანო თევზჭერა შეწყდა. 1996–2002 თევზის მეურნეობის წლიური წარმოების მოცულობა 2500–3000 ტ შეადგენდა. XXI ს. დასაწყისში სა­ქართვ. საზღვაო თევზსაჭერი ფლოტი შედგებოდა საშუალო სიმძლავრის ძრავიანი (110–225 ც. ძ.) 43 სეინერისაგან. ყველა გემი თითქმის ამორტიზებული იყო. საშუალო სიმძლავრის სეინერების გარდა, არსებობდა 324 მცირე თევზსაჭერი ნავი, რ-ებიც სანაპირო თევზჭერაში იყვნენ ჩართულნი. 2001–09 მოპოვებული თევ­ზის მოცულობა მერყეობდა 20000– 55000 ტ შორის. კომპანი­ების მიერ მოპოვებული ქაფშიის მოცულობის 85–90% გადამუშავება ხდება სანაპირო ზოლში მდებარე საწარმოებში თევ­ზის ფქვილისა და ზეთის სახით, რ-ებიც ძირითადად იყიდება თურქეთში. ამჟამად ფოთში მოქმედებს 4 თევზგადამმუშავებელი საწარმო. გადამმუშავებელი სა­წარმოების სიმძლავრე შეადგენს 200–700 ტ თევზს დღ-ღ-ში. მოპოვებული თევზი მცირე მოცულობით მუშავდება გაყინული, დამარილებული და დამუჟუჟებული პროდუქციის სახით. სა­ქარ­თვე­ლოში დღემდე არ არსებობს თევ­ზის კონსერვირების საწარმო. თევ­ზის და თევზპროდუქციის მოხმარება ერთ სულ მოსახლეზე აღწევს 3,8 კგ წელიწადში.

2011 მონაცემებით სა­ქარ­თვე­ლოში თევ­ზის რეწვისა და თევ­ზის მოშენების ეკონ. საქმიანობით დაკავებულია 182 იურიდ. პირი. სა­ქართვე­ლო­ში მრავალი მდინარე, ტბა და ხელოვნური ­წყალსაცავია, რ-თა უმრავლესობა­ში აქტიურად მიმდინარეობს თევზჭერა. ­წყალსაცავები ექვემდებარება გრძელვადიან ლიცენზირებას. დღეისათვის ლიცენზია გაცემულია 6 ­წყალსაცავზე, ესე­ნია: ტაბაწყურის, ნადარბაზევის, ჯანდარის, სანთის, სულდის ტბები და წალკის ­წყალსაცავი. გარდა ამისა, სა­ქარ­თვე­ლო­ში მოქმედებს 150-მდე თევზსაშენი მეურნეობა, სადაც ძირითადად მოშენებულია კობრისებრი, ორაგულისებრი, ლო­­ქოსებრი თევზი. საკალმახეების საშენები მდებარეობს მცხეთამთიანეთის მთიან რეგიონში, კახეთის ჩრდ. ნაწილში, შიდა ქართლში, სამცხე-ჯავახეთსა და აჭარაში. 1993–2008 კულტივირებული კალმახის მთლიანი მოცულობა გაიზარდა 30-ჯერ. 2012-იდან განახლდა გეგუთის (იმერეთი) ზუთხსაშენის ფუნქციონირება (აშენდა 1983); კა­ხე­თის რეგიონში (წნორი) მოქმედებს ფერმა, სადაც მოშენებულია აფრიკული ლოქო. იგი მარაგდება თერმული წყლებით. დღეისათვის აკვაკულტურის წლიური წარმოება შეფასებულია 800–12200 ტ, რაც არსებული პოტენციალის 15–20%-ს არ აღემატება.

ლიტ.: ბ რ ე გ ვ ა ძ ე  ა., თევ­ზის მრეწველობის განვითარება საბჭოთა სა­ქართვე­ლო­ში, თბ., 1971; ლ ო ბ ჟ ა ნ ი ძ ე  შ., სა­ქარ­თვე­ლოს სსრ თევზის მრეწველობის ეკონომიკის საკითხები, თბ., 1973; ჯ ა ვ ა ხ ი ­შ ვ ი ­ლ ი  ნ., თევ­ზის მრეწველობა სა­ქარ­თვე­ლო­ში, თბ., 1952.

ა. ფარცვანია