კეცი, თიხის ან ქვის ბრტყელი, მრგვალი, დაბალკიდიანი ჭურჭელი. გამოიყენება მჭადისა და პურის გამოსაცხობად, აგრეთვე კერძების მოსამზადებლად. კ-ები სხვადასხვა ზომისაა. ტერმინი "კეცი" ძველად თიხის მნიშვნელობითაც იხმარებოდა.
თიხის კ. – „კელამიტა", „ჩაჩამუტა" – მზადდებოდა საქართვ. ყველა კუთხეში როგორც მეთუნე ხელოსნების მიერ, ისე შინაური წესითაც – უმორგვოდ. აკეთებდნენ ქალებიც და კაცებიც. კ-ს მიწაც ცოტა სჭირდება და ადვილი გასაკეთებელიცაა. დაზელილ თიხას ფიცარზე მრგვალად გააბრტყელებდნენ, სველი ხელით ნაპირებს ამოუქნიდნენ, ამოუხვევდნენ და გამოწვავდნენ.
პურის და მჭადის გამოსაცხობად კ-ებს დააპირქვავებენ ძლიერი ცეცხლის მუგუზლებზე და გაახურებენ გაწითლებამდე, შემდეგ გადმოიღებენ საკეცით. სიწითლე რომ გადაუვლის, ზედ დადებენ ცომს და მიუფიცხებენ ნაკვერჩხლებს; სხვა წესით – ცომჩაკრულ კ-ს ზემოდან მეორე გახურებულ კ-ს აფარებენ. ამავე წესით კ-ებში წვავენ წიწილას და სხვადასხვა სახის საკვებს (გოგრის მარცვალი, წაბლი, თხილი, კაკალი).
ქვის კ-ებს ძირითადად ამზადებდნენ იმერეთში, გურიასა და სამეგრელოში. კ-თვის საჭირო მასალა მოლურჯო-მორუხო-მოლიბერო რბილი ქანია, რ-იც ადვილად ითლება რკინის სათლელით. მას ამოტეხავენ წერექოთი, მოაცლიან უხეშ დანამატებს, გათლიან ჩხოტით, მოსაყვანით და საბოლოოდ გაასუფთავებენ საფხეკით. საკეცე ქვის ჯიში ისე უნდა იყოს შერჩეული, რომ დიდხანს შეინარჩუნოს მხურვალება და სრულყოფილად გამოაცხოს. ქვის კ-ების წარმოებას შინამრეწველობის ხასიათი ჰქონდა – გაჰქონდათ ბაზარზე გასაყიდად და იკმაყოფილებდნენ საოჯახო მოთხოვნილებასაც.
ლიტ.: ბ ო ჭ ო რ ი შ ვ ი ლ ი ლ., ქართული კერამიკა, [ტ.] 1 – კახური, თბ., 1949; გ ა რ დ ა ფ ხ ა ძ ე ფ., მეჭურჭლეობა და მექვევრეობა ლეჩხუმში, «საქართვ. სახელმწ. მუზეუმის მოამბე», 1947, ტ. 14 В; ნ ა დ ი რ ა ძ ე ე., ქართული ქვითხუროობა იმერეთში, თბ., 2001.
მ. ზანდუკელი
ე. ნადირაძე